Servírujte k jídlu lehčí přílohy

Dnes napíšu něco k vaření. S přírodou to má blízko, protože trávení je čistě přírodní proce. Odlehčit vašemu trávicímu systému můžete mnoha různými způsoby. Pokud jste již změnili způsob vaření a zabývali se také volbou dietnějších druhů masa, stojí za to zamyslet se také nad přílohami. I ty se dají řešit zdravěji s menším počtem kalorií.

Knedlíky nahradí neloupaná rýže a celozrnné těstoviny

Typickou českou přílohou jsou knedlíky. Snažte se jich vyvarovat. Kde je to možné, sáhněte raději po bramborách, těstovinách nebo rýži. V nich je přece jenom o něco měně kalorií. I tak se ale dají připravit ještě pro tělo prospěšnější přílohy v rámci uváděného sortimentu. Zkuste neloupanou rýži nebo těstoviny z celozrnné mouky. Obojí prospěje vaši střevům, protože zde najdete více vlákniny, která funguje jako čistič trávicího systému od nahromaděných zbytků. Zároveň jak neloupaná rýže, tak i celozrnné těstoviny mají nižší glykemický index než bílá rýže a těstoviny z bílé mouky. Proto se sacharidy z nich vstřebávají postupně a nelítá vám hladina krevního cukru. Tím pádem netrpíte pocitem hladu a jste dlouhodobě nasycení.

servirujte k jídlu lehčí přílohy, například vařenou zeleninu

Vařená a dušená zelenina se k masu hodí

Ještě lepší ale je někdy zapomenout na rýži, brambory a těstoviny úplně a dopřát sluchu své kuchařské invenci. Vynikající přílohou mohou být i různé druhy zeleniny. Pokud by vám samotná jejich chuť připadala fádní, můžete do nich přidat různé druhy koření a vhodně je ochutit. Například vařené zelené fazolky zlehka ochucené prolisovaným česnekem mohou být skvělou přílohou třeba ke krůtímu steaku. Květák rozdělený na růžičky a uvařený se lžičkou cukru nejenom, že bude dokonale bílý, ale navíc nebude při vaření vydávat typický zápach a bude i chutnější. Můžete ho zlehka opepřit a použít třeba k dušenému kuřeti. Podobně můžete využít i brokolici. Stejně tak se dají podusit rajčata a papriky, případně jejich směs.

Mražené směsi po celý rok

Ideální je, když je na trhu k dostání čerstvá zelenina. Například čerstvý vařený hrášek, čerstvá mrkev, kukuřice, to vše dokonale ladí s vařeným nebo dušeným, ale i pečeným masem. K dostání jsou v obchodech i různé hotové zeleninové směsi. V zimě si ovšem můžete a vlastně také musíte vybírat z pestré nabídky mražených směsí. Pravda, čerstvé zelenině konkurovat nemohou, ale lepší než nic. Kromě